Wednesday, August 29, 2007

11

Tесла је изазвао дејства невероватно високог потенцијала и високе учесталости, постизањем електричне резонанце у својим електричним колима - усклађивањем елекрицитета - а сада је пронашао да је у стању да врло лако постигне исто дејство и код Земље, као да еј она једноставни кондензатор комбинован са калемом, једна обична осцилаторна електрична јединица која је постала усклађена ритмичким пуњењем и пражњењем помоћу његових осцилација високе учестаности и високог потенцијала.
У овом свом величанственом огледу, Тесла је био на врхунцу; смелост његовог подухвата запалила је мађту, а спех који је постигао требало је да му донесе непролазну славу. Најзад су џиновски калемови са целим низом кондензатора, као и остатак урађаја у лабораторији
у Колораду, били готови за све огледе у њиговом пуном обиму. Тесла је лично надгледао и испробао сваки део овог уређаја, и најзад је дошао тренутак за критични оглед са највећим напоном који је икада био употребљен. Он се надао да ће премашити све своје досадашње
успехе састо насто, и да ће добити десетинама хиљада пута јачи напон него што је икада био постигнут код преноса високог напона на Нијагрином водопаду.
Тесла није нимало сумњао да ће његов џиновски осцилатор радити. Знао је да ће радити, али је исто тако знао да ће помоћу њега добити милионе волта и огромно јаке струје; али , ни он, нити ико други, није знао како ће дејствовати ове страховите експлозије електричне енергије.
Знао је да је свој оглед тако замислио, да ће прве муње које је човек икада начино, сукљати са врха његовог стуба високог 200 стопа.

>>Кад Вам дам знак<<, рекао је Tесла Циту, >>затворите прекидач за један секунд - не више.<< Преоналазач је стао близ врата лабораторије, да би имао преглед џиновског калема у средини дворане, али не и сувише близу, да му не би сопствена муња, ако би залутала, нанела тешку опекотину.
Са места на коме је стајао могао је , кроз отворен кров, да види бакарну лопту пречнкика три стопе, на врху витког стуба високог 200 стопа, који је произлазио из средине његовог секундарног калема сличног кавезу. Кад је једним, брзим погелдом осмотрио ситуацију, Тесла је дао знак, Цито је притиснуо ручицу и одмах је опет повукао. За то кратко време, секундарни калем је избацио, у виду крунице снопо електричног пламена, пуног варница танких као длака, чуло се пуцкетање по целој дворани, а високо изнад главе одјекнуо је кратак и оштар пуцањ.
>>Дивно<<, реко је Тесла, >>оглед успева одлично. Покушаћемо поново на исти начин. Сад!<<
Опет је Цито притиснуо ручицу за један секунд, и опте је вратио. поново је сукнуо сноп варница из калема, мање варнице су пуцкетале по лабораторији, а врло оштар и кратак пуцањ опет се разлегао кроз отворен кров високо над главом.
>>Сад ћу да изађем<<, реко је Телса, >> да посматрам стуб споља. Кад вам будем дао знак, затворићете прекидач и оставићете га тако, док вам не будем дао знак да га отворите.<< Кад је то рекао, упутио се оближњим отвореним вратима.
Када је дошао до места одакле је могао да види бакарну лопту на врху великог стуба, Тесла је довикнуо кроз отворена врата: >>Цито, затворите прекидач. -Сад!<<.
Цито је поново притиснуо ручицу и одскочио у страну - али је руку и даље држао испужену, да би повуко ручицу чим за то добије знак. Приликом претходног кратког додира, није се десило ништа нарочито, али сада ће овај уређају бити у стању да развије сву своју снагу, инико није знао што ће се десити. Он је знао да ће овај уређај привући јаку струју помоћу примарног калема који је личио на >>кратак спој<<, и знао је да >>кратак спој<< може да има врло разорно дејство, ако би допоустио да струја тече кроз њега беспрекидно. Ратвода табла би постала позорница занимљиве активости, ако би се ма шта десило.
Цито је очекивао да ће се муњевит блесак и експлозија кратког споја десити убрзо пошто буде затворен прекидач. Неколико секунди је прошло, а кратак спој није наступио.
Чим је прекидач био затворен, зачуло се оно исто пуцкетање, онај исту пуцањ високо горе у ваздуху, као и малопре. Али сада је за њим дошла страшна бујица збукова. Праскање из калем анарасло је у крешчендо опаких пуцњева. За првим стакатом изнад крова уследио је један много јачи, а затим још један, јак као пуцањ пушке. Следећи је био јо јачи.
Затиом су се ређали све брже и брже, као штектање митраљеза. Тутањ високо горе постајао је све громкијиј и громкији, а онда се претворио у праву топовску грмљавину са пражњењимакоја су брзо следила јендо за другим као да се изнад зграде води атриљериски бој. Уренебес је био страшан, и грмљавина је потерсала зграду из темеља.
У згради је блештала аветињки плава светлост. На калемовима су буктале масе огњене косе. Свака ствар у згради бацала је игличасте пламене траке, сав простор био је испуњен мирисом озона и димом од варница, и све је одчаравало призоре пакленог огња.
Како је Цито стаја близу прекидача, могао је да осети како му варнице искачу из прстију, а свака га убада као игла. Питао се да ли ће моћи да се дочепа прекидача и да искључи струју која је створила овај електрични пакао - да ли ће варнице постати још дуже и јаче кад буде пришао прекидачу? Хоће ли ова паклена хука вечито да траје! Све јачи и јачи постајао је заглушни тресак
изнад главе. Зашто Тесла не престане с тим огледом пре него што се сруши цела зграда? Да ли да прекине струју на своју руку? Можда је Тесла настрадао, можда је и погинуо, па не може да изда наредбу да се прекидач затвори!
Циту је изгледало као да овај оглед траје већ читав сат, а у ствари је трајао само један минут; па ипак, у тако кратком времену одиграло се тако много...
Напољу је стајао Тесла, прописано одевен у жакет, са црним штеширом за ову свечану прилику, а његова витка фигура, шест стопа и два цола висока, подсећала је на високи стуб који се издизао изнад ове бизарне зграде. Био је још виши, услед дебеле гуме на подплатама и петама његових ципела, која је служила као изолатор.
Чим је дао Циту знак >>сад<< за затварање прекидача, Тесла је погледао у лопту на врху стуба. Тек што је то рекао, опазио је како је варница, кратка и танка као длака, сукнула из лопте. Била је танка, и само десет стопа дугачка. Још није ни стигао да буде њоме задовољан, дошлаје друга, затим трећа, па четврта, све дужа, светлија, и плавија од претходне.
>>Аха!<< узвикнуо је Тела, заборавивши да склопи уста која беху отворена за усклик. Од радости је стиснуо песнице и пружио их увис у правцу стуба.
Још нових варница! Све дуже и дуже! Дест, двадесет, тридесет, четрдесет, педесет, седамдесет, осамдесет стопа дугачке! Све светлије и плавије! То више нису кончане ванице, већ огњени прсти, вијугави млазеви који бесно шибају у правцу небеса. Сад су муње биле дебела као рука, кад год би посукљале из лопте.

Тесла је исколачио очи када је видео како праве муње сукљају кроз ваздух, праћене страшном и беспрекидном јеком грома. Сада су муње биле дугачке колко половина дужине зграде, више од 135 стопа, а грмљавина се чула чак у Крипл Крику, удаљеном петнаест миља. Одједном - тишинa! Тесла је јурнуо у зграду. >>Цито! Цито! Цито! Шта си то урадио! Нисам ти рекао да прекинеш. Затвори прекидач, бзо!<< Цито је руком показао на прекидач.
Био је још затворен. Затим је показао на волтометар и амтерметар на разводној табли. Обе казаљке су биле на нули. Тесла је одмах схватио у чему је ствар. Доводне жице за напајање лабораторије енергијом биле су >>избачене.<< Цито! узвикнуо је Тесла, >>брзо позови централу. Они то не смеју да раде. Укинули су нам струју.<<. Одмах је позвана централа. Тесла је зграбио телефон и викнуо: >>Овде Никола Тесла. Ви сте ми укинули струју. Дајте ми одмах струју. Ви не смете да ми укидате струју!<<
>>Укинули вам струју, ни говора,<< гласио је груб одговор сас другог краја линије. >>Ви сте изазвали кратак спој на нашој линији тим вашим ђаволским огледима и разорили сте нам централу. Упропастили сте нам генератор, он је сада у пламену. Никад више нећете добити струју. Струја око Земљине кугле! Тесла је саградио тако снажан апарат да је могао да издржи невероватну јаку струју коју је очекивао да ће добити преко вода. Док је његов уређај био кадар да издржи оно што се граничи са опасним кратким спојем, дотле је исувише отеретио генератор у централи
Електричног друштва Колорадо Спрингс, који је јуначки покушао да издржи тај повећани терет - али снажнои притицање струје било је превише за ову динамомашину која није била израђена да издржи такво тешко оптерећење. Жице су се све више загревале, и наизад се изолација запалила а бакарна жица у калемовима арматуре истопила као восак и отворила своја кола, тако да је машинапрестала да производи електрицитет.
Ценрала је имала још један, помоћни генератор, који је убрзо пушен у рад. Тесла је загтевао да добије струју од из те машине чим буде прорадила, али његова молаба је била одбијена. Убудуће, речено му је, добијаћете струју из динамомашине која ће радити независно од оне која служи редовним потрошачима. Та посебна динамомашина, речено му је, биће она иста која је изгорела - и он неће добијати струју све док она не буде поправљена. Тесла је понудио да поднесе све трошкове њене хитне поправке, ако му одобре да рукује поправком. Динамомашина са наизменичним струјама нису за Теслу претстављале никакву мистерију. Довео је у централу раднике из своје лабораторије, одмах приступио послу, и након мање од недељу дана динамомашина је опет прорадила.

No comments: