Wednesday, August 29, 2007

6

ЏОН О НИЛ: Тесла је до крајности пажљив у погледу одевања. Зна како треба да се одева добро, и тако и ради. Рекао је једној својој секретарици да је он најбоље одевен човек у Петој авенији и да намерава да и даље то остане. Он то не ради из личне сујете. Уредност и претерано пробирање у одевању у складу су са свима осталим особинама његове личности. Не располаже великом
гардеробоми не носи накит. Добро одело лепо пристаје његовом господском држању.
Запазио је, међутим, да у погледу одевања свет цени човека по његовој сопственој оцени коју испољава својом појавом, и да му то често олакшава пут којим стиже до циља помоћу ситних услуга које се не указују мање привлачним особама.

Нарочито полаже а добар крој капута. Али има шта да обуче, има изглед тихе отмености. Једина врста шешира који носи је црн мек шешир. Носи палицу, и обично, сиве рукавице од јеленске коже.

Тесла плаћа два и по долара за пар рукавица, носи их недељу дана, а онда их баца иако изгледају нове као када су купљене у радњи. Редовно носи исту врсту кравате на везивање. Шара је од споредног значаја, али боје су увек ограничене на комбинацију црвеног и црног. Сваке недељер купује нову кравату, по цени од јеног долара.

Увек носи само беле свилене кошуље. Као и код других предмета рубља, његови иницијали увек су извезени на левој страни груди. Марамице купује у великом броју, јер их никада не шаље на прање. Када их једном употреби, баца их. Воли добар квалитет белог рубља, и купује најбољу марку. Ни оковратнике не даје на прање. Ни један не носи два пута.
Увек носи дубоке ципеле >>на шнирање<<, сем у свечаним приликама. Тражи дугачку уску ципелу и захтева да калуп буде такав да јој је врх зубаст. Ципеле су му ван сваке сумње рашене по поруџбини, јер допиру до половине листова, а такве се не могу наћи у радњама готове обуће. Његова бисина вероватно захтева тај јачи ослонац на глежњеве.

Обичај да само једном употреби мараме и оковратнике, важи и за убрусе.
Има фобију од заразних клица. Захтева да нико не употребљава сто у трпезарији хотела за којим он седи. За сваки обед захтева чист чаршав. Исто тако захтева да с леве стране стола ставе два туцета чистих сервијета. Када коју сребрну чинију или суд донесу - а тражи да се топлотом стерилизујепре него што се изнесу из кухиње - узима један по један умећући сервијету избеђшу руке и суда
а онда, другом руком обрише суд. Онда обе сервијете баци на под. Чак и за најобичнији обед, он се послужи свим сервијетама. Нарочито се грози мува. Ако би мува пала на његов сто, то је довољан разлог да се све са стола уклони и да се с обедом почне изнова.

Ранијих година он је за ручак узимао лепо ,дебело парче печене говедине, најрадије меку печеницу, и није било необично да поједе и по два или три парчета за један обед. Доцније је заволео јагњетину, и сада поручује печена јагњећа леђа. Пошто су она увек довољно велика да засите више лица, то он по правилу једе само средњи део меке слабине. Ролат од исечене сасвим младе јагњетине је још јено његово омиљено јело. Воли и младе пилиће пуњене орасима, али од живине највише воли печену патку, и захтева да се пече покривена пареним целоровим стабљикама. Обај начин спремања патке је његов изум За њега је она често главна тачка вечере којом жели
да почасти своје пријеатеље. Том приликом сам одлази у кухињу да надгледа њено спремање. Тако спремљена патка врло је укусна. Од патке једе само месо с обе стране кобилице.

Примећујем да у последње време све више избегава месо. Замењује га рибом, увек куваном, а говори ми ових дана да ће прећи на вегетаријанску исхрану, на млеко као главни део оброка.

Док је био млађи, пио је много кафе, а када је постепено осетио да му она шкоди, било му је тешко да се од ње одвикне. Када се најзад решио да је више не пије, остао је при тој својој доброј одлуци, али је признао да му је жеља за њом остала. Једно време борио се претив те жеље на тај начин што је за сваки обед поручивао лонче обиљене кафе и сипао из њега једну ољицу, да би осетио арому.
Требало је да прође десет година па да му арома кафе толико додија да је престао да порусује да му је доносе. Чај и какао сматра исто тако шкодљивим.

У раној младости је био страстан пушач , и већином је пушио цигарете; када је био у двадесетој години, једно од његових сестара била је, изгледа, тешко болесна, и казала му је да ће покушати да оздрави ако он престане да пуши. Одмах је то урадио. Она је оздравила, ал Тесла никада више није запалио цигарету.

Тесла пије виски, јер га сматра брло корисним извором енергије и драгоценим средством за продужење живота. Сматра да многи његов и преци дугују ракији што су тако дуго живели.Говори да ће му виски омогућити да доживи сто и педесету годину. (Тесла је убијен, показаћу вам у будућим текстовима)

Никаква надражајна средства нису потребна да подстакну мисао, често казује Тесла. Сматра да је чила штења боља помоћ за прибирање мисли. Док шета, изгледа као да то боља чини у сну. Чак и када прође сасвим близу поред некога кога врло добро пазнаје, он га не позна, иако изгледа да га гледа право у очи. Његове мисли обично су миљама удаљене од места на коме се налази.

Без одела Тела тежи 142 фунте, и та тежина, сем у току кратких периода боловања, једва се разликује за фунту или две у дугом временском периоду.
У току многих година једина Теслина слабост је масажа главе. Берберницу посећује три пута недељно и захтева од берберина да му главу трља по пола сата. Тражи да му берберин стави чист пешкир на столицу, али , за чудо, ни мало не замера што берберин користи општи чанак и четкицу за сапуањање. Увек тврди да ноћу не спава више од два сата. Одлази на починак у пет сати ујутру, ж
а већ устаје у десет пре подне, пошто би одспавао два сата, а три би му била превише. Једном у години, признао ми је, спава пет сати, услед чега прикупи огромну залиху енергије. Никад не престаје да ради, па чак ни онда када спава. Смеје се Едисоновом тврђењу да ноћу спава само четири сата. Едисон има навику, казао ми је, да седи у лабораторији и да одрема по три сата, отприлике два пута дневно. Могућно је да и Тесла, исто тако, дозволи себи мало сна, можда и не знајући за то. Хотелско особље прича да је сасвим обична ствар видети Теслу како сатима стоји занесен у својој соби, толико несвестан своје околине, да они могу да раде по његовој соби, а да он, очевидно, не примећује њихово присуство.

Тесла увек има посебну просторију за прање руку којом се, сем њега, нико не служи.Пере руке због најмањег повода. Кад год то уради, захтева од своје секретарице да му дода чист пешкир.
Иде у крајности да би избегао руковање. Обично руке метне на леђа чим види да му прилази неко ко намерава да се с њим рукује, што често доводи до незгодних ситуација. Ако посетилац случајно уграби прилику када он није опрезан и рукује се с њим, толико је узнемирен да не може да саслуша све оно ради чега је посетилац дошао, а често га и испрати пре него што овај све каже, па одмах отрчи до умиваоника да добро опере руке.
Радници који пред њим једу с прљавим рукама, изазивају његово гађење.

И бисер представља једну његову фобију. Ако би нека гошћа на вечери на коју би био позван носила бисер, он не би могао да једе. Уопште, глатке округле површине су му одвратне; чак му је требало много времена да навикне да подноси билијарске лопте.
Тесла никада није знао за главобољу. И поред неколико случајева тешког обољења, није се никада подвргао лекарској нези од како је постао свој човек.

Његов страх од бацила моће се објанити двема озбиљним болестима у младости, од којих је једва остао жив.

Тесла је свестан ових својих духовних особености; он зна за њих и за она трења која оне изазивају у његовом свакодневном животу. Али оне су његов саставни део, и не може да их се ослободи колико ни своје десне руке. Оне су вероватно последица усамљеничког живота или, један од узрока тога живота.

Теслин дух је стално под неким експлозивним притиском. Лавина идеја стално се отима да крене. Изгледа као да не може да иде у корак са бујицом својих мисли. Никада нема довољно могућности да своја постигнућа изравна са плановима. И да има читаву војску извежбаних помоћниока, опет би био недовољно опремљен. Стога сви око њега стално имају осећање >>падања с ногу<<, а у ствари он је најдарежљивији послодавац како у погледу надница тако и у погледу радног времена. Често тражи прековремени рад, али га добро плаћа. До крајности је уредан у погледу својих личних послова, па то исто захтева и од својих радника. Одличан је механичар, и својим сопственим радом поставља врло високе норме за све радове који се обављау у његовим радионицама. веома цени умешност својих помоћника, често их награђује посебним наградама за тешке послове које би добро избелик, али је врло нетрепљив према глупости и нехату.
Иако упошљава многе цртаче, он их никада не употребљава за нацрте својих сопствених машина, и трпи их само због неизбежних додира са другим организацијама. Када конструише машине за своје личне потребе, појединачно даје упутства за сваки њихов део. Раднихк коме поверава да изради машину, био би позван код њега, па би му роналазач нацртао на средини великог табака хартије скоро микроскопски малу скицу. Без обзира колико је то детаљан рад, или колике су његове димензије, цртеж је увек и у својим највећим размерама мањи од једног цола. Ако омашком писаљке ма и најмање погреши у цртању скице, Тесла ништа не брише већ изнова црта на другом табаку хартије. Све димензије даје усмено. Кад је цртеж готов, раднику није дозвољено да га понесе у радионицу да би се њиме помогао у раду. Тесла цртеж одмах уништава, а од механичара захтева да ради по сећању. Он се потпуно ослања на памћење за све појединости и никад не ставља на хартију планове израђене у глави, па мисли да и други могу да имају ту способност, само ако би хтели да се довољно потруде. Тако настоји да их присили да покушају да тако раде, те отуда изричито захтева да раде без цртежа.

Тесла је потпуно непрактичан у руковању новчаним стварима. Када је радио на пројекту турбине за Америчко друштво за сумпор, могао је бесплатно да се користи једним бродом у току целог дана, али ако би радио после шест часова увече, морао би да плаћа 20 долара од сата. Он није никада дошао на брод пре шест часова. Сем тога, морао је сваке вечери да плати 10 долара за вечеру посаде. У току године дана овај издатак изнео је 12000 долaра, што је осетно смањило награду коју је примио. Ово нису били ни једини његови ванредни издатци.Скоро сваке вечери давао је по 5 долара напојниц есвоји главним помоћницима из бродске посаде, а једном у недељи целој посади. Оваква дарежљивост није, дабоме, била савим изгубљена за Теслу; њу би пре требало сматрати као изазваном нуждом, јер је био велики диктатор кад је давао упутства својим помоћницима.

Тако је подесио свој долзак у кацеларију да стиже тачно кад откуцава подне. Захтева да га његова секретарица дочека код самох врата и прихвати његов шешир, штап и рукавице. Рад у његовој канцеларији почиње у 9 ујутро, тако да сви текући послови буду завршени пре његовог доласка. Пре него што дође, све завесе у канцеларији морају бити спуштене, тако да је дневна светлост искључена и добије сзглед ноћи.
Проналазач је >>непријатељ сунца<< . Изгледа да најбоље ради ноћу, а дневна светлост му помало смета; у сваком случају више воли ноћ за рад и за оно што назива својим освежењем. Допушта да се одигну завесе у његовој канцеларији једнио онда када бесни бура праћена севањем муња. Разне просторије које узима у закуп за своју канцеларију гледају на отворен простор. Канцеларија у Западној 40. улици број 8 налази се на јужној страни Брајант парка, на чијем се источном крају налази зграда са ниским кровом у којој се источном крају налази зграда са ниским кровом у којој се налази смештена Њујоршка библиотека. Са својих прозора на 20 спрату може, преко кровова градских кућа, да види велики део неба.
Чим тутањ удаљене грмљавине нагосвести да ће небески вартомет убрзо почети, завесе се обавезно дижу. Тесла воли да посматра севање муња. Кауч се примакне прозору, тако да може да лежи на њему угодно и да види цео осеверни или западни део неба. Он увек разговара сам са собом, али за време буре паћене муњама постаје особито речит. Нико није забележио шта том приликом говори, јер жели да буде искључиви посматрач овог дивног призора; његове секретарице су спремне даму то учине по вољи. Мерењем помоћу прстију и бројањем секунда може да израчуна одстојање,
дужину и напон сваке муње. Стари Римљани су сублимирали своје неуспехе над природним силама, и створили су представу свога најмоћнијег бога Јупитера, као да је обдарен моћи да ствара муње и да баца громове на земљу. Тесла се није помирио с неуспехом, али, као стари Римљани, и он је створио једну представу, човека који није ни мало мањи од врховног бога Римљана, а који ће владати природним силама. Да, Тесла вео ужива у бури коју прати севање муња.Са свога кауча пљеска муњама; он њима одобрава. Можда им чак помало и завиди.

Тесла није ожењен; ниједна жена сем његове мајке и сестара нема ни најмањи удео у његовом жиботу. Он обожђава своју мајку и диви се својим сестрама због њихових интелектуалних постигнућа. Једно од његових сестара, Марица, има необичан дар за математику и памти боље од њега дугачке одломке из књига. Својој мајци приписује многе своје проналазачке способности и стално хвали њену способности и стално хвали њену способност да измисли разне корисне ствари за употребу у домаћинству и често жали што се није родила у таквој средини у
којој би могла да покаже и ширем свету свој разноврсни стваралачки дар. Свестан је вредности коју жена може да унесе у живот човека, јер стално има на уму колико је много његова мати допринела срећи и благостању његовог оца. Мешутим, он живи планираним жиботом који је сам себи наметнуо у ранј младости, животом инжењера чије су време и енергија упућени само на проналаске а ништа се не расипа на емотивне пројекте.

Са гледишта романтике Тесла није непривлачан. Сувише је висок и танак да би могао да изгледа као Адонис, али његове друге особине му више него надокнађјују овај могућни недостатак. Леп у лицу, провлачна личност, али миран, скоро стидљив, говори тихо, добро је васпитан и лепоодевен. Међутим, избегава романтичне сусрете, или ма какву ситуацију која би водила томе, исто толико смотрено колико их други млади људи ревностно траже. Не дозвољава да му мисли залутају у романтичне воде; проблем да влада својим поступцима није за њега ни мало тежак.
Он није постао женомрзац; он је тај проблем решио тако што је жене идеализовао.
Тесла не ниподаштава рад многих жена које се искрено интересују за његов успех и које се труде да учине живот подношљивим и пријатним за једног очигледно тешко прилагходљивог научника који се нашао у једном друштвеном свету из кога би најрадије побегао. Говори с одушевљењем о првој супрузи Кларенса Макеја, г-ђи Џордана Л. Мота, и о лепотици леди Риблсдел. Диви се идеализму г-ђице Ен Морган; али све то није проткано ниједном жицом романтике.

На њега је оставила дубок утисак висока, љупка и дражесна г-ца Маргарита Мерингтон, даровита пијанисткиња и пицсац музичких тема, која је чест гост у Џонсоновој кући.

Тесла је врло штедар у дељењу својих будућих милиона; нико од његових пријатеља не оскудева ни у чему само ако он има довољно новца да испуни њихове жеље.

Он замишља да ће из хаоса људског живота нићи бољи слој људи, малобројних али високоумих, док ће се статак човечанства и даље множити, што ипак моће да значи знатан напредак према данашњици. Он настоји да изгради иедализам од чисто материјалних схватања људске природе.

No comments: